To Się Przyda

poniedziałek, 1 lipca 2013

BABECZKI RABARBAROWO-TRUSKAWKOWE


Gotowe spody babeczek są świetną bazą dla wielu ciasteczek. Połączenie smaku rabarbaru z truskawką jest wyśmienite.

BABECZKI RABARBAROWO-TRUSKAWKOWE

Przygotowanie:15 minut
Gotowanie:30 minut




Składniki:

-20 dużych  lub 40 małych kruchych babeczek
-75 dag rabarbaru
-10 dużych lub 20 mniejszych, dorodnych truskawek
-20 dag cukru pudru
-sok z cytryny

Przygotowanie:

-Oczyścić rabarbar, opłukać go, i pokroić na dwucentymetrowe kawałki. Dusić z cukrem i sokiem z cytryny ok. 20 minut, na małym ogniu, cały czas mieszając.
-Umyć truskawki, usunąć szypułki i pokroić na połówki.
-Ostudzić i zmiksować rabarbar.
-Napełnić babeczki musem z rabarbaru i dekorować połówkami truskawek.

Maje rady:

-Rabarbar jest warzywem o charakterystycznym cierpko - kwaśnym smaku. choć jest źródłem witaminy C            
i potasu, zawiera kwas szczawiowy, który może hamować wchłanianie wapnia i żelaza. Nie powinno się go w nadmiarze dawać dzieciom.
-Trzeba usuwać liście , bo są trujące i nie gotować rabarbaru w garnku aluminiowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz