Gotowe spody babeczek są świetną bazą dla wielu ciasteczek. Połączenie smaku rabarbaru z truskawką jest wyśmienite.
BABECZKI RABARBAROWO-TRUSKAWKOWE
Przygotowanie:15 minutGotowanie:30 minut
Składniki:
-20 dużych lub 40 małych kruchych babeczek
-75 dag rabarbaru
-10 dużych lub 20 mniejszych, dorodnych truskawek
-20 dag cukru pudru
-sok z cytryny
Przygotowanie:
-Oczyścić rabarbar, opłukać go, i pokroić na dwucentymetrowe kawałki. Dusić z cukrem i sokiem z cytryny ok. 20 minut, na małym ogniu, cały czas mieszając.
-Umyć truskawki, usunąć szypułki i pokroić na połówki.
-Ostudzić i zmiksować rabarbar.
-Napełnić babeczki musem z rabarbaru i dekorować połówkami truskawek.
Maje rady:
-Rabarbar jest warzywem o charakterystycznym cierpko - kwaśnym smaku. choć jest źródłem witaminy C
i potasu, zawiera kwas szczawiowy, który może hamować wchłanianie wapnia i żelaza. Nie powinno się go w nadmiarze dawać dzieciom.
-Trzeba usuwać liście , bo są trujące i nie gotować rabarbaru w garnku aluminiowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz