Dorsz ,,na rauszu"
Przygotowanie:15 minut
Marynowanie: 1 godzina
Pieczenie:15 minut
Składniki na 4 porcje:
-4 filety dorsza ze skórą (po 20 dag)
-3 łyżki wiśniówki
-4 łyżki czystej wódki
-6 łyżek sosu sojowego
-2 łyżki cukru (najlepiej brązowego)
-czerwony pieprz marynowany
Przygotowanie:
-Filety myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy bardzo ostrym nożem wzdłuż na paski około 2 cz.
-Wiśniówkę wlewamy do miski, mieszamy ją z czystą wódką i sosem sojowym. Wsypujemy cukier i mieszamy , aż całkowicie się rozpuści. Rybę wkładamy do marynaty i odstawiamy na godzinę di lodówki.
-Kawałki ryby osączamy z marynaty i nabijamy wzdłuż harnonijkowo na patyki do szaszłyków. Układamy na ruszcie, posypujemy utłuczonym pieprzem i pieczemy po 6-8 minut z każdej strony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz