Szybkie i łatwe do przygotowania
BROKUŁY W SOSIE FRANCUSKIM
Składniki:
-1,5 kg brokułów
-sól
Składniki na sos:
-1 pęczek natki pietruszki
-2 łyżki stołowe kaparów
-pół puszki szparagów
-2 łyżki octu estragonowego
-5 łyżek oleju
-1 łyżka musztardy
-czosnek w proszku
-3 jajka
-sól i pieprz
Przygotowanie:
-Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę. Natkę siekamy, a szparagi kroimy na małe kawałki.
-Z octu, oleju, musztardy i przypraw przyrządzamy pikantny sos. Dodajemy kapary, szparagi oraz jajka i jeszcze raz przyprawiamy całość do smaku.
-Brokuły dzielimy na różyczki i myjemy. Wkładamy do osolonego wrzątku i gotujemy na małym ogniu 8-10 minut. Odcedzamy .
-Brokuły układamy na talerzu i polewamy sosem lub podajemy w osobnej miseczce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz