To Się Przyda

środa, 3 lipca 2013

SOSY WINEGRET


SOSY WINEGRET


ZARÓWNO W POSTACI KLASYCZNEJ, JAK I Z DODATKAMI FRANCUSKI SOS WINEGRET ŚWIETNIE NADAJE SIĘ DO SAŁATEK. DO PRZYGOTOWANIA POTRZEBUJEMY 100 ML OLIWY, 2 ŁYŻKI OCTU WINNEGO LUB SOKU Z CYTRYNY ORAZ SÓL I PIEPRZ. OLIWĘ MIESZAMY Z OCTEM LUB SOKIEM, PRZYPRAWIAMY SOLĄ LUB PIEPRZEM. NA JEGO  BAZIE MOŻEMY PRZYRZĄDZAĆ INNE SOSY:

1. Z kolendrą

   Dodajemy łyżkę drobno posiekanych listków kolendry, łyżkę drobno posiekanego miąższu pomidora bez skórki i pestek i 1/2 łyżki drobno posiekanej papryki. Sos przyprawiamy ząbkiem czosnku, dokładnie roztartym z solą.

2.Ziołowy

   Wsypujemy 2-3 łyżki posiekanych świeżych ziół, dodajemy 1/2 ząbka czosnku przeciśniętego przez praskę oraz 1/2 łyżeczkę przyprawy do zupy, sosu lub sałatki.

3.Musztardowy

   Do sosu winegret dodajemy łyżkę musztardy typu sarepska lub delikatesowa oraz łyżkę słodkiej śmietanki 12%.Przyprawiamy szczyptą białego pieprzu. Całość lekko ubijamy trzepaczką.

4.Pikantny

   Sos miksujemy z 1/2 posiekanej szalotki, strączkiem papryczki chilli, 1/2 łyżki majonezu, 1/2 łyżki śmietanki i łyżeczką keczupu. Posypujemy posiekaną papryką. 

5.Anchois

   3 żółtka ugotowane na twardo miksujemy z 1/2 łyżeczki,,Jarzynki', ząbkiem czosnku, łyżeczką musztardy, 2-3 filecikami anchois i sosem winegret. Posypujemy szczyptą zmielonego pieprzu.

6.Warzywny

   Do sosu dodajemy drobno posiekane:1/2 pomidora bez skórki, 1/2 strąka papryki czerwonej, 1/2 małej cukinii ze skórą i pół łyżeczki listków świeżej bazylii. Przyprawiamy pieprzem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz