Chłodnik z krewetkami
Przygotowanie:20 minut
Chłodzenie:15-39 minut
Składniki na 4 porcje:
-8-10 łyżek koncentratu barszczu czerwonego
-pół litra kefiru
-pół litra jogurtu naturalnego
-Pęczek rzodkiewek
-pęczek koperku
-3 świeże ogórki
-1 nieduży ząbek czosnku
-opakowanie mrożonych krewetek (25 dag)
-sól i cukier do smaku
Przygotowanie:
-Myjemy i kroimy rzodkiewki. Ogórki obieramy i kroimy w plasterki, a koperek siekamy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
-Wykładamy krewetki na sito, przelewamy wrzątkiem i odsączamy.
-Mieszamy wszystkie składniki chłodnika, doprawiamy do smaku solą i cukrem. Krewetki dodajemy bezpośrednio na talerz.
Moje rady:
-Jeśli zrobisz chłodnik z jogurtu i kefiry, który trzymałaś w lodówce, możesz go podać natychmiast po przyrządzeniu. Jeśli nie, trzeba go schłodzić.
-Nie przechowuj posolonego chłodnika do następnego dnia, bo warzywa stracą jędrność. Jeśli koniecznie trzeba przygotować dzień przed podaniem, posól go dopiero przed postawieniem na stół.
-Chłodnik powinien być przede wszystkim chłodny.
-Możesz go podać również z połówkami jajka lub kawałkami wędzonego kurczaka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz