To Się Przyda

poniedziałek, 8 lipca 2013

PIECZEŃ WIEPRZOWA W POMARAŃCZACH

Szynka wieprzowa obłożona pomarańczami mało przypomina tradycyjną pieczoną wieprzowinę, ale mięso z owocami smakuje wyśmienicie. Możemy podawać ją z ziemniakami z wody, kluskami kładzionymi lub kopytkami i sałatką z sosem winegret.

PIECZEŃ WIEPRZOWA W POMARAŃCZACH




Przygotowanie:15 minut
Pieczenie:1,5 godziny

Składniki na 6 porcji:

-1,5 kg szynki wieprzowej
-pół litra soku pomarańczowego
-3 obrane i pokrojone na cząstki lub plastry pomarańcze
-opakowanie małych marchewek lub 50 dag młodej marchewki
-3 ząbki obranego i zmiażdżonego czosnku
-3 łyżki oleju
-1,5 łyżki vegety
-2 łyżeczki pieprzu
-3 utłuczone ziarenka ziela angielskiego
-3 utłuczone goździki

Przygotowanie:

-Myjemy i dokładnie wysuszamy mięso. Jeśli mamy młodą marchewkę to odcinamy natkę i myjemy ją. Mieszamy vegetę z przyprawami, z zmiażdżonym czosnkiem i pieprzem. Nacieramy szynkę. Odstawiamy ją na 10 minut. Delikatnie nacinamy tłuszcz na szynce.
-Rozgrzewamy olej na dużej patelni. Zrumieniamy przyprawione mięso ze wszystkich stron. Wkładamy je do brytfanki i przykrywamy. Na patelni obsmażamy marchewki i też wkładamy do brytfanny. Zalewamy mięso i marchewki sokiem pomarańczowym.
-Wkładamy brytfannę do rozgrzanego do 180 st. piekarnika i pieczemy polewając sosem ok. 1,5 godziny.Na pół godziny przed wyjęciem z piekarnika dodajemy plastry pomarańczy, zdejmujemy pokrywę z brytfanny i dopiekamy. Jeżeli sos wyparuje w trakcie pieczenia, dolewamy sok pomarańczowy

Maje rady:

-Wybieramy szynkę kształtną, jak najmniej poszarpaną i możliwie chudą.
-Polewanie sosem zapobiega wysuszeniu mięsa, ponadto przejdzie ono aromatem pomarańczy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz