KREM z bobu
Przygotowanie:10 minut
Gotowanie:20 minut
Składniki na 6 porcji:
-1 kg bobu
-4 ząbki czosnku
-ok. pół szklanki oliwy z oliwek
-sok z 1,5 cytryny
-sól i cukier do smaku
Przygotowanie:
-Płuczemy bób i gotujemy w osolonej i ocukrzonej wodzie do miękkości. Wylewamy na sito i przelewamy zimną wodą. Starszy, o twardej skórce obłuskujemy. Czosnek obieramy i siekamy.
-Wrzucamy do wysokiego naczynia bób i czosnek oraz wlewamy sok z cytryny. Blenderem miksujemy, dolewając cienkim strumieniem oliwę, aż do uzyskania konsystencji kremu.
-Solimy i cukrzymy do smaku. Chłodzimy w lodówce.
Moje rady:
-Bób powinien być jasnozielony bez brunatnych przebarwień wskazujących na to, że jest nieświeży.
-Zamiast bobu możemy użyć świeżej fasolki szparagowej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz