To Się Przyda

poniedziałek, 15 lipca 2013

KREM Z BOBU

Wyśmienite smarowidło do chleba. Może być też dodatkiem do przekąsek: chrupek albo gotowanych czy surowych warzyw. Najlepszy jest krem ze świeżego bobu, a zimą, z mrożonki, przypomni nam o smaku lata.

KREM z bobu






Przygotowanie:10 minut
Gotowanie:20 minut

Składniki na 6 porcji:

-1 kg bobu
-4 ząbki czosnku
-ok. pół szklanki oliwy z oliwek
-sok z 1,5 cytryny
-sól i cukier do smaku

Przygotowanie:

-Płuczemy bób i gotujemy w osolonej i ocukrzonej wodzie do miękkości. Wylewamy na sito i przelewamy zimną wodą. Starszy, o twardej skórce obłuskujemy. Czosnek obieramy i siekamy.
-Wrzucamy do wysokiego naczynia bób i czosnek oraz wlewamy sok z cytryny. Blenderem miksujemy, dolewając cienkim strumieniem oliwę, aż do uzyskania konsystencji kremu.
-Solimy i cukrzymy do smaku. Chłodzimy w lodówce.

Moje rady:

-Bób powinien być jasnozielony bez brunatnych przebarwień wskazujących na to, że jest nieświeży.
-Zamiast bobu możemy użyć świeżej fasolki szparagowej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz