To Się Przyda

czwartek, 25 lipca 2013

KLOPS Z JAJKIEM

Piękne plastry klopsa, czyli pieczeni rzymskiej, smakują dobrze na ciepło, jak i na zimno.

Klops z jajkiem




Przygotowanie:20 minut
Pieczenie:40-50 minut

Składniki:

-1 kg mięsa wieprzowego mielonego
-cebula
-kajzerka
-2 łyżki masła
-pół pęczka natki pietruszki
-5 jajek
-2 ząbki czosnku
-sól. pieprz, vegeta
-mleko do namaczania kajzerki

Przygotowanie:

-Namaczamy kajzerkę.Cebulę obieramy, drobno kroimy i szklimy na maśle. Trzy jajka gotujemy na twardo.
-Mieszamy masę mięsną z 2 surowymi jajkami, odciśniętą kajzerką, cebulą i roztartym czosnkiem. Doprawiamy cebulą, pieprzem i vegetą.
-Połowę masy mięsnej układamy na dnie keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy obrane jajka i przykrywamy resztą mięsa. Posypujemy posiekaną natką.
-Wkładamy mięso do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na ok. 50 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy mięso jest upieczone. Jeśli wypływa czerwony sok, dopiekamy jeszcze 10-15 minut.

Moje rady:

-Aby nieco urozmaicić tradycyjne smak mielonego mięsa, dopraw klopsa posiekanym koperkiem, a obok jajek ułóż słupki żółtego sera.
-Klops pokrój na plastry i podaj z ziemniakami i surówką. Na zimno pasuje sos chrzanowy i borówki.
-Na pewno nie powinno się kupować mięsa mielonego w supermarketach. Jeśli masz zaprzyjaźniony sklep mięsny mięsny, możesz w nim kupić mięso, ale najlepiej zemleć mięso z łopatki lub szynki w domu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz