PSTRĄG Z ZIOŁAMI
Przygotowanie: 20 minut
Marynowanie:ok. 1 godziny
Pieczenie:15-20 minut
Składniki na 4 porcje:
-4 patroszone pstrągi, po ok.30 dag
-2 ząbki czosnku
-1/2 kostki masła
-sok z cytryny
-pęczek natki pietruszki
-8 gałązek tymianku
-4 listki laurowe
-sól i pieprz
Przygotowanie:
-Pstrągi myjemy, osuszamy, oprószamy solą i skrapiamy sokiem z cytryny. Wkładamy do lodówki na godzinę.
-Masła ucieramy sokiem z cytryny i posiekanym czosnkiem. Połowę schładzamy, a resztę stapiamy i doprawiamy solą i pieprzem.
-Pstrągi smarujemy stopionym masłem, do środka wkładamy po listku laurowym, po 2 gałązki tymianku i kilka gałązek pietruszki.Pieczemy 12 minut, odwracamy i dopiekamy. podajemy z masłem czosnkowym. Jeśli nie mamy uchwytu do ryb możemy je upiec w folii aluminiowej, tylko, że folię łączymy nie u góry tylko z boku. I musimy uważać by się nie poparzyć.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz