To Się Przyda

sobota, 13 lipca 2013

PSTRĄG Z ZIOŁAMI

Ci wszyscy, którzy unikają mięsa, wcale nie muszą unikać grilla. Wprost przeciwnie, bo upieczone na ruszcie sery, warzywa i ryby nabierają wyjątkowego smaku i aromatu.

PSTRĄG Z ZIOŁAMI





Przygotowanie: 20 minut
Marynowanie:ok. 1 godziny
Pieczenie:15-20 minut

Składniki na 4 porcje:

-4 patroszone pstrągi, po ok.30 dag
-2 ząbki czosnku
-1/2 kostki masła
-sok z cytryny
-pęczek natki pietruszki
-8 gałązek tymianku
-4 listki laurowe
-sól i pieprz

Przygotowanie:

-Pstrągi myjemy, osuszamy, oprószamy solą i skrapiamy sokiem z cytryny. Wkładamy do lodówki na godzinę.
-Masła ucieramy sokiem z cytryny i posiekanym czosnkiem. Połowę schładzamy, a resztę stapiamy i doprawiamy solą i pieprzem.
-Pstrągi smarujemy stopionym masłem, do środka wkładamy po listku laurowym, po 2  gałązki tymianku i kilka gałązek pietruszki.Pieczemy 12 minut, odwracamy i dopiekamy. podajemy z masłem czosnkowym. Jeśli nie mamy uchwytu do ryb możemy je upiec w folii aluminiowej, tylko, że folię łączymy nie u góry tylko z boku. I musimy uważać by się nie poparzyć.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz