JAGODZIANKI
Czas przygotowania;ok. 2 godzin
Składniki:
-1/2 kg mąki
-5 dag drożdży
-250 ml mleka
-sól
-2 jajka
-2 żółtka
-18 dag cukru
-10 dag masła
-1 łyżeczka cukru waniliowego
-40 dag jagód
-1 łyżka masła do posmarowania blachy
-1 łyżeczka mąki do obsypania blachy
-2 łyżki cukru pudru do posypania jagodzianek
Przygotowanie:
-W dużej misce o co najmniej dwulitrowej pojemności mieszamy drożdże z 1 łyżeczką cukru. Po 4-5 minutach kiedy drożdże staną się płynne, wlewamy letnie mleko, wsypujemy 10 dag mąki, szczyptę soli i dokładnie wszystko musimy wymieszać. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.
-Jajka (pół zostawiamy do smarowania jagodzianek) ubijamy z 12 dag cukru. Kiedy rozczyn urośnie, dodajemy ubite jajka, resztę mąki i cukier waniliowy. Wyrabiamy ciasto ręką, aż będzie gładki i odstawać od ręki (mnie zajmuje to ok. 15 minut), wlewamy letnie roztopione masło i wyrabiamy , dopóki tłuszcz całkowicie nie połączy się z ciastem. Ponownie umieszczamy je w ciepłym miejscu na ok 30-40 minut.
-Jagody płuczemy i zostawiamy na sicie. Z cukrem łączymy je tuż przed nadziewaniem.
-Kiedy ciasto podwoi objętość, oprószamy je mąką i rozwałkowujemy na stolnicy na grubość ok. 1 cm, a następnie tniemy na 7-8 cm kwadraty. Łyżeczką nakładamy na nie jagody i dokładnie zlepiamy brzegi ciasta. Jagodzianki układamy, łączeniem w dół, na blasze posmarowanej masłem i oprószonej mąką. Pozostawiamy między nimi odległość. Pół jajka mieszamy z łyżką wody i smarujemy jagodzianki. Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy 30 minut.
Maje rady:
-Jagody przy nadziewaniu nie będą się rozsypywać, jeśli kawałki ciasta będziemy wkładać do małej polanej łyżeczką stopionego masła miseczki o takiej wielkości, że ciasto będzie zwisać poza jej brzegi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz