Gruszki z rokpolem i orzechami
Przygotowanie:20 minut
Pieczenie: 5 minut
Składniki na 8 porcji:
-8 gruszek
-1/2 kostki masła
-15 dag orzechów
-20 dag sera rokpol
-sok z cytryny
-listki natki pietruszki lub melisy do dekoracji
Przygotowanie:
-8 orzechów odkładamy do dekoracji (w całości), resztę drobno siekamy. Rokpol rozgniatamy widelcem. Łyżkę masła odkładamy, pozostałe masło ucieramy i mieszamy z serem i posiekanymi orzechami.
-Gruszki myjemy, kroimy wzdłuż na pół. Wydrążamy gniazda nasienne i skrapiamy sokiem z cytryny. 16 kawałków folii aluminiowej smarujemy masłem. Do gruszek nakładamy po pół łyżeczki masy serowo - maślanej. Owoce zawijamy w folię i kładziemy na rozgrzanym ruszcie i pieczemy 5 minut.
-Po upieczeniu owoce rozwijamy z folii i nakładamy resztę masy. Połówki gruszek dekorujemy odłożonymi orzechami i listkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz