PLACEK z cukinią
Przygotowanie:45 minut
Zapiekanie gotowego ciasta:15-20 minut
Składniki:
-25 dag mąki krupczatki
-12,5 dag masła
-4 jajka
-25 ml śmietany (25%)
-4 małe cukinie
-10 dag ostrego sera, najlepiej koziego
-2 łyżki masła
-5 łyżek oliwy
-szczypta gałki muszkatołowej
-sól i cukier do smaku
-pęczek koperku
-masło do wysmarowania formy
Przygotowanie:
-Wsypujemy mąkę na stolnicę, dodajemy szczyptę soli, jedno jajko i dwie łyżki zimnej widy. Szybko zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i wstawiamy na godzinę do lodówki.
-Myjemy i kroimy cukinię w cienkie plasterki. Rozgrzewamy na patelni oliwę. Wrzucamy cukinię i smażymy, cały czas mieszając, aż stanie się szklista. Koperek myjemy, suszymy i siekamy.
-Smarujemy masłem tortownicę o średnicy 26 cm lub specjalną formę do tarty. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę. Nakłuwamy . Ciasto przykrywamy folią aluminiową i obciążamy fasolą( wysypujemy na nią fasolę). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stop.C i pieczemy 15-20 minut.
-Roztrzepujemy jajka ze śmietaną.Mieszamy je z cukinią i koprem. Doprawiamy solą i gałką muszkatołową. Ciasto studzimy i usuwamy fasolę. Wylać na ciasto jajka z cukinią i ułożyć kawałki sera. Zapiekać 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stop. C.
Moje rady:
-Do kruchego ciasta na słono można dodać, zależnie od upodobań smakowych, rozmaite przyprawy: łyżkę kminku(ja go nie lubię), łyżeczkę oregano(tylko tyle, bo oregano jest gorzkie), garść ziół prowansalskich cz choćby dwa ząbki posiekanego czosnku. Ciasta będzie miało wówczas dodatkowy aromat.
-Najlepsze jest ciast na ciepło, choć znam wielbicieli placka z cukinią na zimno, jedzonego następnego dnia jako kanapkę. Placek można odgrzewać, należy go tylko przykryć folią, aby nie obsychał w trakcie podgrzewania
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz