BABECZKI z czereśniami
Przygotowanie:20 minut
Chłodzenie:1 godzina
Składniki na 20 sztuk:
-opakowanie gotowych korpusów kruchych babeczek
-1 kg czereśni
-słoik dżemu wiśniowego lub czereśniowego, niskosłodzonego
-5 łyżek cukru żelującego
Przygotowanie:
-Myjemy, suszymy i drylujemy czereśnie.
-Rozpuszczamy w garnczku dżem z cukrem żelującym. Gotujemy ok. 5 minut i studzimy.
-Wrzucamy do glazury partiami czereśnie. Gdy całe będą nią pokryte wkładamy je do babeczek,polewamy je dodatkowo glazurą i schładzamy.
Moje rady:
-Wybierz czereśnie świeże i twarde.
-Jeśli chcesz, aby babeczki długo stały z nadzieniem i nie straciły kruchości, przed włożeniem czereśni, oprósz dno babeczek cienką warstwą fixu do bitej śmietany.
-Jeśli nie masz drylownicy do czereśni możesz pestki wyjąć agrafką. Jest to bardziej pracochłonne, ale daje większą pewność, że wszystkie pestki są usunięte.
-Jeśli nie masz cukru żelującego, możesz użyć zwykłego, ale wówczas glazura będzie się dłużej gotować.
-
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz