To Się Przyda

niedziela, 21 lipca 2013

BABECZKI Z CZEREŚNIAMI

W tych babeczkach nie ma tłustego kremu ani bitej śmietany. Są tylko owoce, dzięki którym babeczki zyskują kwaskowaty i intensywny smak.

BABECZKI z czereśniami





Przygotowanie:20 minut
Chłodzenie:1 godzina

Składniki na 20 sztuk:

-opakowanie gotowych korpusów kruchych babeczek
-1 kg czereśni
-słoik dżemu wiśniowego lub czereśniowego, niskosłodzonego
-5 łyżek cukru żelującego

Przygotowanie:

-Myjemy, suszymy i drylujemy czereśnie.
-Rozpuszczamy w garnczku dżem z cukrem żelującym. Gotujemy ok. 5 minut i studzimy.
-Wrzucamy do glazury partiami czereśnie. Gdy całe będą nią pokryte wkładamy je do babeczek,polewamy je dodatkowo glazurą i schładzamy.

Moje rady:

-Wybierz czereśnie świeże i twarde.
-Jeśli chcesz, aby babeczki długo stały z nadzieniem i nie straciły kruchości, przed włożeniem czereśni, oprósz dno babeczek cienką warstwą fixu do bitej śmietany.
-Jeśli nie masz drylownicy do czereśni możesz pestki wyjąć agrafką. Jest to bardziej pracochłonne, ale daje większą pewność, że wszystkie pestki są usunięte.
-Jeśli nie masz cukru żelującego, możesz użyć zwykłego, ale wówczas glazura będzie się dłużej gotować.
-

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz