To Się Przyda

środa, 17 lipca 2013

TORT BIAŁO - RÓŻOWY Z KREMEM MALINOWO - KOKOSOWYM

TORT BIAŁO - RÓŻOWY 

z kremem malimowo - kokosowym





Składniki na 16 porcji:

-6 jajek
-30 dag cukru
-12 łyżek mąki pszennej
-6 łyżek mąki ziemniaczanej
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-25 dag malin świeżych(poza sezonem mogą być mrożone)
-6 łyżek żelatyny
-10 dag wiórków kokosowych
-85 dag śmietanki kremówki
-ozdoby

Przygotowanie:

-Białka jajek oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę, dosypując 12 dag cukru. Następnie delikatni mieszamy z żółtkami, obiema mąkami i proszkiem do pieczenia.
-Ciasto przekładamy do tortownicy. Pieczemy 25 minut w temp. 200 st. C.
-Maliny (mrożone rozmrażamy) miksujemy i przecieramy przez sito.Żelatynę namaczamy w niewielkiej ilości zimnej wody.
-Ostudzony biszkopt  kroimy na trzy placki.
-Ubijamy 20 dag śmietanki z 4 łyżkami cukru. Mieszamy z 1/3 rozpuszczonej żelatyny i piure malinowym. Smarujemy biszkopt i przykrywamy drugim plackiem.
-Ubijamy resztę śmietanki z pozostałym cukrem, dodajemy resztę rozpuszczonej żelatyny i wiórki.Smarujemy kolejny placek i przykrywamy trzecim plackiem.Musimy zostawić trochę kremy oby posmarować wierzch i boki.
-Ozdabiamy tort (ja ozdobiłam płatkami róż)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz