Konfitury z wiśni z winem
Składniki:
-2 kg dojrzałych wiśni
-2 kg cukru
-szklanka czerwonego wytrawnego wina lub półwytrawnego
-5 łyżeczek żelatyny
Przygotowanie:
-Owoce myjemy i drylujemy. Połowę zgniatamy. Mieszamy mus z całymi wiśniami i cukrem. Całość zalewamy 3/4 szklanki wina i odstawiamy na noc pod przykryciem. Następnego dnia zagotowujemy na silnym ogniu, cały czas mieszając. Zmniejszamy ogień i mieszając gotujemy jeszcze 1-2 minuty.
-Zdejmujemy garnek z ognia i zbieramy pianę. Rozpuszczamy żelatynę w pozostałym winie i dodajemy do konfitur. Dokładnie mieszamy. Gorące konfitury wlewamy do wyparzonych słoików, szczelnie zamykamy i odwracamy do góry dnem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz