To Się Przyda

czwartek, 18 lipca 2013

CZEKOLADOWE TRIO


Czekoladowe trio





Przygotowanie:30 minut
Oczekiwanie:1 i 1/2 godziny

Składniki na 4 porcje:

-po 1/2 torebki budyniu z cukrem o smaku:czekoladowym, toffi i waniliowym
-3 szklanki mleka
-po 1/2 tabliczki 50 g czekolady:gorzkiej, mlecznej i białej
-3 łyżki cukru pudru
-3 łyżki żelatyny
-łyżka likieru kakaowego
-łyżka likieru kawowego

Przygotowanie:

-Budynie gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, każdy na szklance mleka i studzimy.
-Gorzką czekoladę łamiemy i rozpuszczamy na parze. Łyżkę żelatyny namaczamy w 3 łyżkach zimnej wody.
-Budyń czekoladowy ubijamy mikserem, dodając po łyżeczce płynnej czekolady. Wlewamy likier kakaowy i mieszamy. Żelatynę podgrzewamy mieszając , aż się rozpuści. Nie gotujemy jej. Do kremu dodajemy żelatynę i miksujemy. Krem nakładamy do szklanek opartych skośnie. Chłodzimy 30 minut.
-Przygotowujemy krem na budyniu z toffi z mleczną czekoladą w ten sam sposób, co czekoladowy, dodając zamiast likieru kakaowego- kawowy. Nałożyć drugą warstwę do opartych skośnie szklanek.Chłodzić 30 minut
-Na koniec przyrządzić trzecią warstwę z budyniu waniliowego i białej czekolady, w ten sam sposób, co poprzednie. Nie dodajemy żadnego likieru.Krem wykładamy do szklanek ustawionych pionowo. Schładzamy kolejne 30 minut i dekorujemy według własnego uznania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz