KUKURYDZA Z ZIELONYM MASŁE
Przygotowanie: 25 minut
Pieczenie: 5 minut
Składniki na 4 porcje:
-4 kolby kukurydzy
-1/2 kostki masła
-ząbek czosnku
-pęczek koperku
-2 łyżki soku z cytryny
-cukier, sól i pieprz
Przygotowanie:
-Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Koperek płuczemy, drobno siekamy, ucieramy z masłem, sokiem z cytryny i czosnkiem. Masło przyprawiamy solą i pieprzem. Nakładamy do folii aluminiowej i wkładamy do lodówki.
-Z kolby kukurydzy usuwamy liście i włókna. Wkładamy do wody z szczyptą soli, cukru i odrobiny masła. Gotujemy 10-15 minut i osączamy.
-Obgotowane kolby obracając pieczemy na ruszcie ok. 5 minut. podajemy z krążkami masła.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz