Konfitury z agrestu
Składniki:
-2 garście liści winogron
-1 kg agresty
-szklanka soku agrestowego
-1 kg cukru
-300 ml spirytusu
Przygotowanie:
-Liście winogron starannie płuczemy i obrywamy łodyżki. Wkładamy do słoika, zalewamy spirytusem, szczelnie przykrywamy i odstawiamy na co najmniej 2 godziny. Następnie liście wyjmujemy i siekamy. Znów na 2-3 godziny wrzucamy do spirytusu. Płyn który powstanie przecedzamy.
-Myjemy i czyścimy agrest i zalewamy płynem z liści winogron. Wlewamy resztę spirytusu, całość mieszamy i podpalamy.Mieszamy, aż płomień zgaśnie. Wtedy agrest odcedzamy, opłukujemy zimną wodą i dokładnie osączamy.
-Zagotowujemy sok agrestowy (lub wodę z cukrem), robimy lekki syrop i zbieramy szumowiny.
-Małymi porcjami wkładamy agrest do wrzącego syropu i powoli smażymy, aż owoce staną się przezroczyste. Gorącymi konfiturami napełniamy słoje i zakręcamy.
-Pozostały po przygotowaniu konfitur spirytus z wyciągiem z liści winogron ma piękny zielony kolor. po posłodzeniu można zrobić z niego galaretkę lub dodawać do innych deserów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz