CEPELINY LITEWSKIE
Składniki:
Na ciasto:
-3 kg ziemniaków
-20 dag mąki
-3 duże cebule
-sól
Na nadzienie:
-50 dag mięsa mielonego
-3 cebule
-2 ząbki czosnku
-80 ml mleka
-sól i pieprz
Przygotowanie:
-Mielone mięso przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy mleko i drobno pokrojoną cebulą. Wszystko dokładnie mieszamy.
-Obrane ziemniaki trzemy, wyciskamy przez gazę nad naczyniem. Jak wyciśnięta woda się ostoi to ją zlewamy, a pozostałą na dnie skrobię mieszamy z odciśniętymi ziemniakami. Dodajemy mąkę i drobno startą cebulę. Odrobinę solimy.
-Formujemy na dłoni podłużne pierogi, na środek nakładamy po porcji farszu. Mocno zlepiamy krawędzie ciasta.
-Cepeliny wkładamy ostrożnie do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy na małym ogniu 40-50 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową.
-Podajemy na gorąco polane masłem, śmietaną lub podsmażoną na smalcu cebulą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz