To Się Przyda

środa, 3 lipca 2013

SAŁATKA RYŻOWA Z CYTRUSAMI

Zamiast szykować wiele dodatków, czasem wystarcz podać jedną lub dwie sałatki i uzupełnić je kilkoma pomysłowymi sosami, by osiągnąć wspaniały efekt bogactwa smaków.

SAŁATKA RYŻOWA Z CYTRUSAMI

Przygotowanie:25 minut

Składniki na 4 porcje:

-2 pomarańcze
-duży grejpfrut
-1/4 cukinii
-2 szklanki ryżu ugotowanego na sypko
-kilka gałązek koperku
-strąk czerwonej papryki
-sól i pieprz

Przygotowanie:

-Pomarańcze i grejpfrut obrać, podzielić na cząstki. Czubkiem  ostrego nożyka naciąć każdą cząstkę po wewnętrznej stronie. Rozsunąć białe błonki z zdjąć je.
-Cukinię umyć, osuszyć i pokroić w cieniutki plasterki. Paprykę opłukać, osuszyć, przekroić na pół, starannie usunąć pestki i pokroić w drobną kostkę.
-Pomarańczę gryjpfrutem, paprykę i cukinię wymieszać z ryżem i przyprawić solą i pieprzem.
-Oczyszczonym koperkiem udekorować sałatkę. Podawać z sosem do wyboru.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz