Makarom na sposób węglarski
( Spaghetti alla carbonara)
Składniki na 4 porcje:
-15 dag tłustego i 25 dag przerośniętego wędzonego boczku
-2 łyżki masła lub margaryny
-30 dag spaghetti lub innego makaronu
-sól
-4 żółtka
-filiżanka śmietany
-5-10 dag startego żółtego sera
-świeżo zmielony czarny pieprz
Sposób przyrządzenia:
-Z boczku odcinamy skórę i kroimy go w cienkie paski.
-Pieczemy go na patelni na tłuszczu aż do zrumienienia.
-Makaron gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy go na durszlaku.
-W momencie gdy makaron będzie się dogotowywał, żółtka mieszamy ze śmietaną i startym serem, po czym obficie posypujemy pieprzem.
-Makaron wykładamy do nagrzanej salaterki i polewamy masą jajeczno - śmietanową. Dodajemy upieczony boczek z tłuszczem i mieszamy. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Natychmiast podajemy.
Moja rada:
-Nie przelewamy makaronu zimną wodą i do wody w której gotujemy makaron nigdy nie dodajemy oleju
bo nie oklei go żaden sos.
-Ładnie będzie wyglądać, gdy zostawicie odrobinę boczku upieczonego do przystrojenia poszczególnych porcji.
-Ważne jest aby masa jajeczno - śmietanowa masa miała konsystencję kremu.
-Podawać koniecznie ze świeżą sałatą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz