To Się Przyda

poniedziałek, 29 lipca 2013

MAKARON NA SPOSÓB WĘGLARSKI

Makaron dość często gości na naszych stołach, jednak wciąż traktowany jest jako danie drugorzędne i nieatrakcyjne.A przecież liczne gatunki makaronu łączone z różnymi dodatkami, fantazyjnie przyprawione i podane mogą być naprawdę smacznymi i niebanalnymi posiłkami.

Makarom na sposób węglarski

( Spaghetti alla carbonara)






Przepis przewidziany jest na 4 porcje w przypadku dania głównego. Jeśli danie zostanie podane jako przystawka wystarczy go na 6 porcji.

Składniki na 4 porcje:

-15 dag tłustego i 25 dag przerośniętego wędzonego boczku
-2 łyżki masła lub margaryny
-30 dag spaghetti lub innego makaronu
-sól
-4 żółtka
-filiżanka śmietany
-5-10 dag startego żółtego sera
-świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przyrządzenia:

-Z boczku odcinamy  skórę i kroimy go w cienkie paski.
-Pieczemy go na patelni na tłuszczu aż do zrumienienia.
-Makaron gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy go na durszlaku.
-W momencie gdy makaron będzie się dogotowywał, żółtka mieszamy ze śmietaną i startym serem, po czym obficie posypujemy pieprzem.
-Makaron wykładamy do nagrzanej salaterki i polewamy masą jajeczno - śmietanową. Dodajemy upieczony boczek z tłuszczem i mieszamy. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Natychmiast podajemy.

Moja rada:

-Nie przelewamy makaronu zimną wodą i do wody w której  gotujemy makaron nigdy nie dodajemy oleju
bo nie oklei go żaden sos.
-Ładnie będzie wyglądać, gdy zostawicie odrobinę boczku upieczonego do przystrojenia poszczególnych porcji.
-Ważne jest aby masa jajeczno - śmietanowa masa miała konsystencję kremu.
-Podawać koniecznie ze świeżą sałatą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz