To Się Przyda

piątek, 26 lipca 2013

BUKIET WARZYW Z JAJKIEM SADZONYM

Znajomy, zagorzały zwolennik golonki z zaskoczeniem wyznał:,, upał taki, że człowiek kalafiorem się najada''. To prawda, na upał nie ma jak warzywa z jajkiem i zimnym zsiadłym mlekiem lub kefirem.

Bukiet warzyw z jajkiem sadzonym.




Przygotowanie:20 minut
Gotowanie:20 minut

Składniki na 4 porcje:

-kalafior
-1 kg ziemniaków
-50 dag fasolki szparagowej
-brokuł (niekoniecznie)
-4 jajka
-bułka tarta
-ćwierć kostki masła
-2 łyżki masła do smażenia jajek
-łyżka masła do ziemniaków
-4 pojemniki kefiru lub zsiadłego mleka
-sól i cukier do smaku
-ocet(niekoniecznie)

Przygotowanie:

-Cienko obieramy ziemniaki i myjemy je. Z kalafiora odcinamy liście i głąb,płuczemy. Brokuł czyścimy z liści i płuczemy. Fasolkę płuczemy, odcinamy końce z tej strony, gdzie była łodyga, jeśli konieczne, pozbawiamy ją twardego łyka.
-Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Kalafior, brokuł i fasolkę wrzucamy-każde do osobnego garnka- do osolonego i posłodzonego wrzątku (na łyżkę soli łyżeczka cukru) i gotujemy.
-Rozpuszczamy na patelni masło, dodajemy 2-3 łyżki bułki tartej i podsmażamy na złoto. Na drugiej patelni rozgrzewamy masło i wbijamy jajka. Przykrywamy pokrywką i smażymy , aż białko się zetnie. Solimy i pieprzymy je.
-Odcedzamy ziemniaki. Wrzucamy do nich łyżkę masła i posiekany koperek. Potrząsamy kilka razy, aby ziemniaki obtoczyły się w maśle i koperku.    Odsączamy kalafior, brokuł i fasolkę. Polewamy je zrumienioną, tartą bułką z masłem.

Rady:

-Jeśli chcesz, by brokuł po ugotowaniu był jędrny i chrupki, dodaj do wody, w której go będziesz gotować, łyżeczkę octu.
-Kupując fasolkę szparagową, weź jeden strąk i przełam na pół. Powinien złamać się z łatwością, bez ciągnięcia twardego łyka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz