Agrest marynowany
Składniki:
-1 kg agrestu
-40-50 dag cukru
-1/2 szklanki octu
-mielony cynamon
-po kilka ziaren pieprzu i goździków
-łyżeczka kwasku cytrynowego
Przygotowanie:
-10 dag cukru rozpuszczamy w litrze wody. Dodajemy kwasek cytrynowy, gotujemy i zmniejszamy ogień. Do lekko wrzącego płynu wrzucamy porcjami agrest. Po 2 minutach wyjmujemy owoce łyżką cedzakową i hartujemy w bardzo zimnej wodzie, a następnie ciasno układamy w słoikach.
-Połowę gorącej wody, w której gotował się agrest, mieszamy z octem, przyprawami oraz pozostałym cukrem. Zagotowujemy i studzimy.
-Agrest zalewamy zimną marynatą. Słoiki szczelnie zakręcamy, wstawiamy do garnka z zimną wodą i pasteryzujemy 15 minut.Słoiki ustawiamy do góry dnem i pozostawiamy do wystudzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz