PLACUSZKI SEROWE Z OWOCAMI
Przygotowanie: 15 minut
Smażenie: 10 minut
Składniki na 2 porcje:
-10 dag mąki
-3 łyżki twarogu
-5 dag miękkiego masła
-2 jajka
-łyżeczka proszku do pieczenia
-szczypta soli
-olej do smażenia
-150 ml kwaśnej, gęstej śmietany
-20 dag świeżych owoców jagodowych
-cukier puder do posypania
Przygotowanie:
-Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę.
-Mieszamy mikserem mąkę z twarogiem, żółtkami, miękkim masłem, solą i proszkiem do pieczenia. Jeżeli ciasto jest za suche, dodajemy łyżkę śmietany.
-Ciast łączymy delikatnie z pianą. Łyżką nakładamy ciasto na patelnię z rozgrzanym olejem. Placuszki smażymy z obu stron na złoty kolor.
-Osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Na każdym placku kładziemy łyżkę śmietany i owoce. Posypujemy cukrem pudrem
Moje rady:
-Twaróg do placków kupujemy tzw. trzykrotnie mielony. Możemy użyć też twarożku homogenizowanego, odsączonego z serwatki.
-Placuszki są również świetne bez śmietany, tylko z cukrem pudrem. Śmietanę i owoce podajemy wtedy na oddzielnych talerzykach.
-Placuszki podajemy zaraz po przyrządzeniu. Odgrzewane, choć też są smaczne, nie mają chrupiącej skórki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz