To Się Przyda

poniedziałek, 22 lipca 2013

GRANITA KAWOWA

Granity i sorbety to beztłuszczowe wersje lodów. Można je przyrządzać z masy owocowej, soków lub tak jak tę z kawy.Jest to nieskomplikowany, choć czasochłonny deser.

GRANITA kawowa





Przygotowanie:5 minut
Mrożenie 4-6 godzin

Składniki na 4 desery:3 łyżki kawy :

-3 łyżki kawy rozpuszczalnej
-łyżka kakao
-3 łyżki brązowego cukru
-2 szklanki wrzątku
-100 ml wiśniówki
-bita śmietana do ozdoby

Przygotowanie:

-Gotujemy w rondlu wodę z cukrem i kakao. Mieszamy, aż cukier się rozpuści. Gotujemy na małym ogniu ok. 3 minut.Następnie odstawiamy, dodajemy kawę i studzimy. Wlewamy wiśniówkę i przelewamy do płaskiego metalowego naczynia. Wstawiamy do zamrażarki.
-Po godzinie kruszymy widelcem wierzchnią warstwę granity i mieszamy ją z niezamrożonym płynem. Wstawiamy z powrotem do zamrażarki.
-Powtarzamy tą czynność kilka razy, aż do całkowitego zamrożenia i uzyskania kawowego śniegu.
-Granita pozostawiona w zamrażarce twardnieje. Przed podaniem najeży ją jeszcze raz rozkruszyć i spulchnić widelcem, po czym przełożyć do lodówki na pół godziny przed nałożeniem kawowego śniegu do pucharków.
-W szklaneczkach lub pucharkach, udekorować bitą śmietaną. Granita szybko się rozmraża, więc możemy podać ją z łyżeczką i słomką, przez którą można pić zbierającą się na dnie szklanki zimną kawę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz