To Się Przyda

środa, 31 lipca 2013

MAKARONOWE KROKIETY

Mogą one zastąpić frytki. Są one nawet smaczniejsze i delikatniejsze.

Makaronowe krokiety




Składniki na 1 porcje:

-1 szklanka ugotowanego makarony gwiazdki lub kolanka
-1 łyżka masła lub margaryny
-1 łyżka drobno pokrojonej kiełbasy lub resztek szynki
-1 łyżka drobno posiekanej cebuli
-1 małe jajko
-1 łyżka mąki
-2 łyżki mleka
-sól i szczypta słodkiej papryki w proszku
-1 łyżka pietruszki
-bułka tarta do obtaczania
-tłuszcz do pieczenia

Przygotowanie:

-Makaron rozdrabniamy i podgrzewamy. (gdy chcemy podgrzać makaron najlepiej zrobić to w durszlaku zawieszonym w garnku z gotującą wodą)
-W tym czasie rozgrzewamy tłuszcz na patelni i podsmażamy kiełbasę lub szynkę oraz cebulę, po czym zostawiamy do wystygnięcia
-Z jajka, mąki, mleka, soli i papryki robimy ciasto, po czym mieszamy je dokładnie z makaronem i masą kiełbasiano- cebulową.
-Następnie formułujemy krokiety grubości palca i długości ok. 3 cm, obtaczamy je w bułce i pieczemy na patelni lub frytkownicy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz