Szaszłyki z salsą owocową
Przygotowanie:20 minut
Marynowanie: 30 minut
Pieczenie: 10 minut
Składniki na 8 porcji:
-8 cienkich plastrów mięsa z piersi kurczaka (ok. 40 dag)
-6 połówek brzoskwiń, mogą być z puszki
-ząbek czosnku
-strąk zielonej papryczki chilli
-3 łyżki octu jabłkowego
-5 łyżek oliwy
-łyżka jarzynki
-sól i pieprz
-pęczek dymki
Przygotowanie:
-Brzoskwinie drobno pokroić. Dymki oczyścić, pokroić w cienkie plasterki. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Papryczkę chilli umyć, rozkroić, usunąć pestki i drobno posiekać.
-Brzoskwinie, dymki, czosnek i papryczkę wymieszać z octem, 3 łyżkami oliwy, solą i pieprzem. Salę wstawić do lodówki.
-Mięso nabić harmonijkowo na 8 patyczków. Szaszłyki posmarować resztą oliwy wymieszaną z jarzynką. Odłożyć na 1/2 godziny do lodówki.
-Szaszłyki ułożyć na rozgrzanym ruszcie i piec po 5 minut z każdej strony. Oprószyć solą i pieprzem. Podawać z salsą brzoskwiniową
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz