To Się Przyda

czwartek, 25 lipca 2013

KONFITURY Z CZEREŚNI I MALIN

Wczoraj przyjechali do mnie goście. Niektórzy wychodzą z założenia, że jadąc w odwiedziny, nie przyjeżdża się z ,,pustymi rękoma". Moi goście podarowali mi coś, co jest dużo więcej warte niż drogi prezent. Podarowali mi dużo, bardzo dużo -wiśni i czereśni, własnoręcznie zebranych. Później wspólnie je myliśmy, drylowaliśmy i robiliśmy przetwory. Było bardzo miło.
Oto jedno z naszych dzieł, do którego dokupiłam maliny. Składniki podaję na małą ilość.

Konfitury z czereśni i malin




Składniki:

-50 dag czereśni
-50 dag malin
-szklanka soku z czerwonych porzeczek lub sok z cytryny
-50 dag cukru żelującego

Przygotowanie:

-Czereśni myjemy i drylujemy, a maliny przebieramy. Łączymy i wrzucamy do garnka.
-Dodajemy sok i cukier żelujący. Gotujemy 3-5 minut.
-Przekładamy do wyparzonych słoików, szczelnie zamykamy i odwracamy do góry dnem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz