Kotlety siekane z ryby
Przygotowanie:20 minut
Smażenie :10 minut
Składniki na 4 porcje:
-50 dag filetów z dowolnej morskiej ryby
-kajzerka
-cebula
-2 łyżki masła
-jajko
-mąka do obtaczania
-olej do smażenia
-cytryna i natka pietruszki do dekoracji
-sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
-Zrumieniamy na maśle drobno posiekaną cebulę. Kajzerkę namaczamy w wodzie lub mleku i dobrze odciskamy.
-Siekany kub mielemy rybę. Masę rybną wyrabiamy z cebulą, bułką i jajkiem. Doprawiamy, formułujemy owalne kotleciki i panierujemy je w mące.
-Smażymy z obu stron na rozgrzanym tłuszczu na średnim ogniu.
Moje rady:
-Możesz użyć mrożonych filetów, ale przed siekaniem dokładnie trzeba je rozmrozić, a wcześniej skropić sokiem z cytryny.
-Warto do masy rybnej dodać świeżych lud suszonych ziół (według uznania). Znakomicie pasuje koperek, tymianek czy majeranek.
-Rybne kotlety najlepiej smakują z warzywami z wody, polanymi masłem z bułką tartą.
-Obowiązkowo każdy kotlecik udekoruj plasterkiem cytryny i listkiem natki pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz