Owocowy przekładaniec biało-czarny
Składniki:
Kruche ciasto:
-czubata szklanka mąki
-żółtko
-12 dag masła
-2 łyżki cukru
-pół łyżeczki proszku do pieczenia
Biszkoptowe ciasto:
-3/4 szklanki mąki
-2 białka
-6 jajek
-2 łyżki kakao
-3/4 szklanki cukru
-łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
-pół słoika dżemu wiśniowego
-kostka masła
-budyń waniliowy
-3 łyżki cukru pudru
-50 ml nalewki, np z porzeczek
-szklanka kremówki
-330 ml mleka
-3 łyżki sezonowych owoców
Przygotowanie:
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Wykładamy je do tortownicy i pieczemy 10 minut w temp. 200 st.
Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy 2 łyżki gorącej wody oraz pozostałe składniki biszkoptu. Mieszamy i łączymy z ubitymi białkami. Ciasto pieczemy 10 minut w temp 170* w dużej prostokątnej formie. Jeszcze ciepłe ciasto zwijamy w ściereczce w rulon.
Kruche ciasto smarujemy dżemem wiśniowym. Budyń przygotowujemy z 2/3 porcji mleka. Masło ucieramy z cukrem pudrem, stopniowo dodając zimny budyń i nalewkę.
Biszkopt rozwijamy, smarujemy połową kremu i kroimy na 7 pasków. Jeden zwijamy w rulon i ustawiamy pionowo na kruchym cieście, na środku. Następne paski owijamy wokół niego. Ciasto smarujemy pozostałym kremem. Dekorujemy ubitą kremówką i owocami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz