Tort naleśnikowy
Składniki:
-8 naleśników
-50 dag mięsa z rosołu
-opakowanie mrożonej chińskiej mieszanki warzywnej
-35 dag pieczarek
-spora cebula
-2 łyżki oleju
-5 dag masła
-łyżka posiekanej natki pietruszki
-sól i pieprz
Przygotowanie:
Chińską mieszankę smażymy według instrukcji na opakowaniu. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pieczarki pokrojone przesmażamy z posiekaną cebulą Mielimy mięso, łączymy je z pieczarkami i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy z posiekaną zieleniną. Jeśli farsz będzie za gęsty dodajemy trochę rosołu, a jeśli za rzadki tartej bułki.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm smarujemy masłem i przykrywamy dwoma naleśnikami ułożonymi jeden na drugim. Na nich równą warstwą rozsmarowujemy połowę farszu mięsnego i przykrywamy dwoma naleśnikami. Następnie w ten sam sposób rozkładamy usmażone warzywa i przykrywamy naleśnikami. Ostatnia warstwa to reszta farszu mięsnego. Przykrywamy dwoma naleśnikami, posypujemy wiórkami masła i zapiekamy ok. 45 minut w temp. 180*C.
Jeśli wierzch za wcześnie zacznie się rumienić, przykrywamy folią aluminiową.
Podajemy z sosem serowym lub pomidorowym
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz