Sałatka makaronowa z brokułami
Składniki:
-30 dag makaronu kokardki
-50 dag brokułów
-15 dag sera gorgonzola
-4 łyżki posiekanego szczypioru
-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
-łyżka oliwy
-sól i pieprz
Sos:
-pół szklanki majonezu
-pół szklanki śmietany 18%
łyżka białego octu winnego
-sól
Przygotowanie:
Umyte i podzielone na różyczki brokuły wkładamy do posolonego i lekko osłodzonego wrzątku i gotujemy 3 minuty, po czym odcedzamy.
Makaron gotujemy al dente w wodzie z dodatkiem oliwy. Odcedzamy i studzimy.
Z majonezu, śmietany i octu przyrządzamy sos. Doprawiamy go solą i pieprzem.
Makaron mieszamy z brokułami, pokruszonym serem, zieleniną i sosem.
Możemy podawać jako przekąskę, a nawet na obiad lub kolację.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz