Wieprzowina z fenkułem
Składniki:
-1 kg mięsa wieprzowego od szynki
-60 dag mielonego mięsa wieprzowego
-pół fenkułu(kopru włoskiego)
-5 ząbków czosnku
-po pół łyżki suszonej szałwii i rozmarynu
-6 łyżek oliwy
-szklanka czerwonego wytrawnego wina
-sól i pieprz
Przygotowanie:
Mięso od szynki płuczemy i kroimy na dwa płaty. Oprószamy solą i pieprzem. Czosnek obieramy i miażdżymy i dodajemy do mięsa. Fenkuł myjemy, drobno siekamy, mieszamy z ziołami, solą i dodajemy do mięsa. Wszystko dokładnie mieszamy. Układamy masę na płacie mięsa, przykrywamy drugim płatem, a boki spinami wykałaczkami.
Połowę oliwy wlewamy do brytfanny, wkładamy mięso, polewamy resztą oliwy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200*C. Podczas pieczenia podlewamy winem.
Gotowe kroimy w plastry. Podajemy z ziemniakami i warzywami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz