To Się Przyda

poniedziałek, 11 sierpnia 2014

PLACEK DROŻDŻOWY Z JAGODAMI


Placek z jagodami


Składniki:

-75 dag jagód
-50 dag mąki
- szczypta soli
-1/2 szklanki cukru
-niepełna szklanka mleka
-8 dag drożdży
-2 żółtka
-1/2 kostki masła
-tłuszcz do blachy
Na kruszonkę:
-20 dag mąki
-1/2 kostki masła
-10 dag cukru
-łyżeczka cukru waniliowego

Przygotowanie:

Drożdże kruszymy, dodajemy podgrzane mleko i 2-3 łyżki cukru. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Masło topimy i studzimy.
Wyrośnięty rozczyn łączymy z mąką. Dodajemy resztę cukru, żółtka, sól oraz przestudzony tłuszcz. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż zacznie odstawać od ręki.
Blachę smarujemy tłuszczem. Wkładamy ciasto i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.
Z mąki, masła, cukru i cukru waniliowego zagniatamy kruszonkę. Na cieście układamy przebrane, umyte i osuszone jagody. Z kruszonki formujemy dekoracyjną kratkę. Pieczemy w temp. 180 st., aż ciasto zrobi się złote.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz