Owocowy raj pod bezową kołderką
Składniki:
-2 szklanki mąki
-1/2 szklanki cukru
-4 żółtka
-20 dag margaryny
Masa owocowa:
-1 kg winnych jabłek
-75 dag dowolnych owoców- agrest, morele,truskawki itp.
-łyżka sparzonych rodzynek
-2 łyżki bułki tartej
-3 łyżki cukru
Na bezę:
-8 białek
-czubata szklanka cukru pudru
-łyżeczka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie
Owoce myjemy. Jabłka obieramy, kroimy, zasypujemy cukrem i dusimy kilka minut. Do gorącej masy dodajemy rozdrobione owoce-część odkładamy- rodzynki i bułkę tartą. Wszystko mieszamy.
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Schładzamy je w lodówce. Ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy. Jeden placek kładziemy na spód tortownicy. Rozkładamy na nim masę owocową i przykrywamy drugim plackiem. Pieczemy 40 minut w temp. 180 st.
Białka ubijamy z cukrem pudrem i mąką. Tortownicę o takiej samej wielkości jak upieczone ciasto wykładamy pergaminem. Wylewamy masę bezową i suszymy 60 minut w temp. 100 st.
Ostudzoną bezę wykładamy na ciasto. Dekorujemy owocami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz