To Się Przyda

niedziela, 17 sierpnia 2014

BULETKI Z WOŁOWINY


Buletki z wołowiny


Składniki:

-50 dag wołowiny bez kości
-2 szklanki piwa
-cebula 
-ząbek czosnku
-10 dag tartego parmezanu lub innego twardego sera
-2 czubate łyżki bułki tartej
-2 jajka
-pęczek natki
-3 łyżki mąki
-olej
-świeżo mielony pieprz
-sól

Przygotowanie:

Kroimy mięso w sporą kostkę i marynujemy 30 minut w piwie.
Wyjmujemy mięso z marynaty, mielimy wraz z cebulą, czosnkiem i natką pietruszki.
Dodajemy bułkę tartą, ser, jajko i żółtko. Doprawiamy solą, pieprzem i starannie wyrabiamy.
Formujemy z masy mięsnej kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy je w mące i smażymy na mocno rozgrzanym oleju.
Podajemy z frytkami, pieczywem lub ułożone na makaronie z sosem pomidorowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz