To Się Przyda

środa, 27 sierpnia 2014

ZRAZY WOŁOWE


Zrazy wołowe


Składniki na 1 porcję:

-12 dag chudej wołowiny
-Plaster chudego wędzonego boczku
-1/4 ogórka kiszonego
-1 łyżeczka musztardy, sól i pieprz
-1 łyżka mąki
-1 łyżka oliwy do smażenia
-3 średnie ziemniaki
Surówka:
-4 łyżki drobno pokrojonej kapusty czerwonej
-2 plastry cebuli
-1/3 jabłka
-1/2 łyżki oliwy
-sól i pieprz
-1/4 brokuła

Przygotowanie:

Mięso kroimy w plastry i rozbijamy tłuczkiem na cienkie płaty. Każdy z nich posypujemy pieprzem, smarujemy cienko musztardą i posypujemy posiekaną cebulą. Ogórek pokrojony w słupki oraz plaster boczku układamy na płatach mięsa i ciasno zwijamy, spinając wykałaczkami. Oprószamy mąką, solą, zrumieniamy na silnie rozgrzanym tłuszczu, po czy przekładamy do płaskiego rondla. Wlewamy 1/2 szklanki wody. Dusimy powoli do miękkości. Gdy zrazy są miękkie, dodajemy do sosu resztę mąki. Doprawiamy do smaku pieprzem i ulubionymi ziołami. Zagotowujemy.
Ziemniaki gotujemy, posypujemy koperkiem.
Do kapusty dodakemy drobno posiekaną cebulę, starte jabłko, sól i pieprz oraz oliwę.
Brokuły gotujemy(7-9 minut)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz