Placek z wiśniami i kruszonką
Składniki:
-35 dag mąki
-10 dag cukru
-op. budyniu waniliowego
-20 dag masła
-op. cukru waniliowego
-4 jajka
-5-6 łyżek śmietany
-50 dag drylowanych wiśni
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na kruszonkę:
-25 dag mąki
-po 20 dag masła i cukru
-skórka otarta z pomarańczy
-cukier puder do dekoracji
-tłuszcz i bułka tarta do formy
Przygotowanie:
Z mąki, masła, cukru oraz łyżeczki otartej skórki z pomarańczy zagniatamy ciasto na kruszonkę. Owijamy je w folię i schładzamy w lodówce.
Na placek ucieramy miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym. Ciągle ucierając, stopniowo dodajemy jajka. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia oraz proszkiem budyniowym. Stopniowo dodajemy do ciasta, na przemian ze śmietaną. Całość dokładnie miksujemy.
Prostokątną formę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Przekładamy ciasto i wyrównujemy wierzch. Obkładamy osączonymi wiśniami. Na wierzchu ciasto posypujemy kruszonką. Pieczemy ok.45 minut w temp. 180 stopni. Dekorujemy cukrem pudrem i paseczkami skórki pomarańczowej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz