To Się Przyda

środa, 27 sierpnia 2014

PULPECIKI W SZPINAKU W SOSIE POMIDOROWYM


Pulpeciki w szpinaki i w sosie pomidorowym


Składniki:

-25-30 dużych liści szpinaku
-30 dag białej kiełbasy lub mielonego wieprzowiny z dodatkiem czosnku
-2 pomidory
-cebula
-2 łyżki sklarowanego masła
-łyżka koncentratu pomidorowego
-kostka bulionowa
-10 dag gęstej śmietany
-gałka muszkatołowa
-natka pietruszki
-sól i pieprz

Przygotowanie:

Szpinak czyścimy, wkładamy do sita i na sekundę zanurzamy we wrzącej wodzie, osączamy. Mielone mięso lub farsz wyciśnięty z osłonek mieszamy z posiekaną cebulą. Dodajemy posiekaną natkę, przyprawiamy farsz do smaku odrobiną gałki, solą i pierzem.Mieszamy.
Składamy po dwa listki szpinaku, tak by zachodziły na siebie. Na środek kładziemy trochę farszu i zwijamy jak gołąbki. Każdą ,,żabkę" owijamy bawełnianą nicią i układamy w płaskim rondlu. Wlewamy szklankę wrzącej wody z rozpuszczoną w niej kostką rosołową i dusimy pod przykryciem na małym ogniu 20 minut. 
<<Żabki wyjmujemy z rondla łyżką cedzakową. Do rondla wlewamy śmietanę wymieszaną z koncentratem pomidorowym i zagotowujemy ciągle mieszając. Doprawiamy sos. Ponownie wkładamy ,,żabki do rondla i mocno podgrzewamy
Na talerzu posypujemy drobno pokrojonymi pomidorami. Podajemy z ryżem lub ziemniakami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz