Cykorie z szynką w sosie mornay
Składniki:
-8 małych, zwartych białych kolb cykorii
-8 plastrów gotowanej szynki
-łyżka masła
Sos mornay:
-łyżka masła
-łyżka mąki
-szklanka mleka
-2 żółtka
-10 dag startego żółtego sera
-sok z cytryny
-sól i biały pieprz
Przygotowanie:
Cykorię czyścimy, wycinamy gorzką piętkę i myjemy. Wkładamy do garnka ze stopionym masłem, solimy, skrapiamy sokiem z cytryny. Podlewamy niewielką ilością wody i dusimy pod przykryciem ok. 5 minut.
Na patelni topimy masło, wsypujemy mąkę i zasmażamy na biało. Rozprowadzamy letnim mlekiem i wywarem z cykorii. Gdy sos zgęstnieje przyprawiamy go solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Studzimy. Do chłodnego wbijamy żółtka i mieszamy.
Każdą kolbę cykorii owijamy szynką, zawijamy nitką lub spinamy wykałaczką i układamy w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy sosem, posypujemy serem i zapiekamy 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C.
Podajemy z ziemniakami lub frytkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz