Letni owocowy deser
Owocowe tiramisu
Składniki:
-30 dag biszkoptów
-4 jajka
-1/2 filiżanki mocnej kawy
-15 dag serka mascarpone lub opakowanie waniliowego serka homogenizowanego
-5 opakowań cukru waniliowego
-1/2 kg truskawek lub innych owoców miękkich
Przygotowanie:
-oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem na białą masę.Dodajemy serek mascarpone, dalej ucierając. Białka ubijamy na sztywną pianę, ostrożnie łączymy z masą serowo-żółtkową.Na koniec masę łączymy z umytymi i osączonymi truskawkami. Kilka zostawiamy do dekoracji.
-Zaparzoną w filiżance kawę studzimy. Biszkopty krótko maczamy w chłodnym naparze. Układamy na dnie pucharków lub szklanek. Przykrywamy masą serowo - truskawkową. Układamy kolejną warstwę nasączonych biszkoptów. Postępujemy tak, aż do napełnienia naczyń.
-Wierzch deseru dekorujemy odłożonymi truskawkami, ewentualnie posypujemy kakao lub mieloną kawą.
Przed podaniem chłodzimy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz