To Się Przyda

sobota, 16 sierpnia 2014

PTASIE MLECZKO PORZECZKOWO - CYTRYNOWE


Ptasie mleczko porzeczkowo - cytrynowe


Składniki:

Ciasto:
-12 dag przesianej mąki
-łyżka cukru
-12 dag masła
-3 jajka
-1/4 l wody
-łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
-1/2 k czerwonych i czarnych, oczyszczonych porzeczek
-puszka niesłodzonego mleka skondensowanego
-4 op. galaretki cytrynowej

Przygotowanie:

Zagotowujemy wodę z masłem. Stale mieszając wsypujemy mąkę i mieszamy dalej tak długo, aż masa będzie odstawać od garnka.
Gdy masa ostygnie, nie przerywając mieszania, wbijamy po jednym jajku i dodajemy cukier i proszek do pieczenia. Ciasto wkładamy do tortownicy wysypanej mąką. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30 minut w temp. 190 st.
Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody i studzimy. Schłodzone mleko ubijamy na sztywno i łączymy z tężejącą galaretką. Dodajemy owoce, część odkładamy do dekoracji. Mieszamy i wkładamy na przestudzone ciasto. Staramy się tak ułożyć krem aby go na brzegach było mało. Wtedy środek pod ciężarem i wilgotnością opadnie, a brzeg nie.(bo to jest cisto ptysiowe)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz