Sałatka z tuńczykiem
Składniki:
-25 dag kuskusu
-puszka tuńczyka w oleju
-mały słoik zielonych oliwek bez pestek
-po pół szklanki kukurydzy i czerwonej fasoli z puszki
-strąk papryki, najlepiej żółtej
-4 mięsiste pomidory
-3-4 ogórki kiszone
-4-5 łyżeczek majonezu
-duży pęczek szczypiorku
-pieprz i sól
Przygotowanie:
Paprykę czyścimy i kroimy w krótkie paski. Oliwki kroimy w plasterki, ogórki kiszone w ćwierć plasterki, a umyte pomidory w dość grubą kostkę. Szczypiorek płuczemy i siekamy. Warzywa konserwowe osączamy.
Ugotowany i ostudzony kuskus przekładamy do salaterki, mieszamy z rozdrobionym tuńczykiem oraz z pozostałymi składnikami sałatki. Polewamy majonezem, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem dobrze schładzamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz