To Się Przyda

środa, 6 sierpnia 2014

SCHAB NADZIEWANY ŚLIWKAMI



Upieczony w ten sposób schab możemy podawać na zimno lub gorąco. Można też nadziewać morelami lub figami wcześniej moczonymi w brandy lub wódce.

Schab nadziewany śliwkami


Składniki:

-1,5 kg schabu środkowego bez kości
-15 dag suszonych śliwek bez pestek
-pół łyżeczki tymianku
-szczypta szałwii
-łyżka soku z cytryny
-3 łyżki sklarowanego masła
-kieliszek brandy
-sól i pieprz

Przygotowanie:

schab myjemy, osuszamy, skrapiamy sokiem z cytryny, nacieramy solą i mieszanką ziół. Zawijamy w folię i na noc wstawiamy do lodówki.
Następnie mięso wyjmujemy i ostrym nożem nacinamy w środku wzdłuż (najlepiej na krzyż), tak aby powstał tunel. 
Umyte i osuszone śliwki skrapiamy brandy i kolejno wciskamy w tunel, aż całkowicie się wypełni.
Smarujemy schab sklarowanym masłem i wkładamy do foliowego rękawa. Układamy w brytfannie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200*C. 
Po 10 minutach obniżamy temperaturę do 160*C i pieczemy jeszcze 90 minut.
Upieczony podajemy na zimno lub gorąco.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz