To Się Przyda

czwartek, 28 sierpnia 2014

ŻEBERKA Z MIODEM


Podajemy z sałatką fasolowo - ryżową

Żeberka z miodem


Składniki na 8 porcji:

-2 kg chudych żeberek
-6 dużych cebul
-1 marchewka
-1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
-2 listki laurowe
-30 dag ryżu długoziarnistego
-po 2 puszki białej i czerwonej fasoli
-1 ogórek
-50 dag pomidorów
-1 pęczek natki
-200 ml octu
-pieprz mielony
-szczypta cukru
-sól
-3 łyżki oleju
-5 czerwonych papryczek chili
-1 duży ząbek czosnku
-8 dag płynnego miodu
-3 łyżki ketchupu

Przygotowanie

Żeberka myjemy. Cztery cebule i marchew obieramy, wkładamy do garnka. Dodajemy ziarna pieprzu, sól, listki i żeberka. Zalewamy wszystko wodą. Całość gotujemy ok. 30 minut na małym ogniu.
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy, osączamy na sitku, przelewamy zimną wodą i odsączamy.
Całą fasolę przekładamy na sitko i przepłukujemy. Ogórek kroimy w plastry, a pomidory w cząstki. Trochę natki pietruszki odkładamy do dekoracji, a resztę siekamy. Przygotowujemy winegret::
pozostałe cebule siekamy, mieszamy z octem, solą, pieprzem, natką pietruszki, cukrem i olejem.
Żeberka wyjmujemy z zalewy. Ogórek mieszamy z fasolą, ryżem i pomidorami. Polewamy sosem winegret. Dwie papryczki chili kroimy w krążki, czosnek obieramy i siekamy. Papryczki i czosnek mieszamy z miodem i ketchupem. Smarujemy żeberka 
Pieczemy ok. 8 minut w temp. 220*C. W czasie pieczenia mięso odwracamy.
Podajemy z sałatką. Danie dekorujemy natką i pozostałymi papryczkami chili.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz