Carbonara, jak większość popularnych potraw, ma wiele wersji. Jedni robią ją z całymi jajkami, inni tylko z żółtkami. Nie wszyscy dodają cebulę i śmietanę, a są i tacy, którzy wlewają do jaj trochę białego wina. Jedno pozostaje niezmienne- zawsze przyrządza się ją ze spaghetti.
Spaghetti alla carbonara
Składniki:
-40 dag spaghetti
-3 jajka
-2 łyżki śmietany
-10 dag boczku wędzonego
-5 dag startego parmezanu
-cebula
-2 łyżki oliwy
-sól i pieprz
Przygotowanie:
Cebulę drobno kroimy i szklimy na oleju. Dodajemy pokrojony w kostkę boczek i smażymy razem 2-3 minuty. Jajka roztrzepujemy widelcem w dużej misce, solimy, mieszamy ze śmietaną i serem.
Gotujemy spaghetti al dente. Odcedzamy i natychmiast przekładamy do miski z masą jajeczną. Dokładnie mieszamy, aż jajka lekko się zetną. Po czym polewamy stopionym boczkiem z cebulą.
Przekładamy na półmisek lub natychmiast podajemy w naczyniu, w którym danie było przyrządzane.
Carbonarę należy jeść bardzo ciepłą. Nie nadaje się do odgrzania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz