Szarlotka na kruchym spodzie
Składniki:
Ciasto:
-2 szklanki mąki
-20 dag masła
-3/4 szklanki cukru pudru
-3 żółtka
-4 łyżki drobnego cukru
-2 łyżki bułki tartej
Nadzienie:
-Jabłka uduszone z cukrem i cynamonem
Przygotowanie:
Przesianą mąkę siekamy z masłem na drobną kruszonkę. Przekładamy do miski, dodajemy żółtka, cukier i jak najszybciej zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kulę, owijamy folią i na 60 minut wkładamy do lodówki. Ze schłodzonego ciasta odcinamy mniej więcej 2/3 i wylepiamy nim dno tortownicy o średnicy 26 cm, dość gęsto nakłuwamy widelcem. Resztę ciasta wkładamy do zamrażalnika.
Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 200*C i podpiekamy na jasnozłoty kolor. Następnie oprószamy bułką tartą i przykrywamy równomierną warstwą jabłek uduszonych. Ciasto z zamrażalnika ścieramy na tarce o dużych oczkach wprost na jabłka, równomiernie je rozkładając. Pieczemy 30-40 minut. Jeśli wierzch się wcześniej zrumieni, przykrywamy folią aluminiową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz