To Się Przyda

poniedziałek, 25 sierpnia 2014

ZAPIEKANKA Z KAPUSTĄ KISZONĄ


Zapiekanka z kapustą kiszoną


Składniki:

-po 40 dag mielonej wołowiny i wieprzowiny
-1 kg kapusty kiszonej
-8 dużych ziemniaków
-3 cebule
-szklanka soku jabłkowego
-pół szklanki bulionu
-2 łyżki przecieru pomidorowego
-6 goździków
-słodka papryka w proszku
-tymianek, olej
-sól i pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki myjemy, gotujemy w mundurkach, obieramy i kroimy w plastry. Do kapusty dodajemy sok jabłkowy, bulion oraz goździki i dusimy ok. 40 minut. Goździki usuwamy.
Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką. Obsmażamy, mieszając na suchej patelni i przekładamy na talerz.
Cebulę obieramy, drobno kroimy i szklimy na oleju. Pod koniec smażenia dodajemy mięso, przecier pomidorowy i dusimy 10-15 minut.
Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i układamy w nim warstwami: Połowę ziemniaków, mięsa, 2/3 kapusty, resztę ziemniaków, mięsa i kapusty posypanej tymiankiem. Zapiekamy ok. 30 minut w temp. 180*C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz