To Się Przyda

sobota, 23 sierpnia 2014

WOŁOWINA DUSZONA Z KAPUSTĄ I ANANASEM


Wołowina duszona 


Składniki:

-1,2 kg wołowiny na pieczeń
-spora główka kapusty pekińskiej
-puszka ananasa w plastrach
-cebula
-2 ząbki czosnku
-łyżka oleju
-po ćwierć szklanki sosu sojowego i białego wina
-po łyżeczce mielonego imbiru i ziela angielskiego
-ćwierć łyżeczki mielonego kardamonu
-2 łyżki cukru
-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
-sól

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na oleju rozgrzanym w rondlu do duszenia mięsa. Obsmażone produkty przekładamy na talerzyk. Do rondla wkładamy wołowinę i obsmażamy ją na rumiano. Zlewamy tłuszcz. Zalewę z ananasa mieszamy ze szklanką wody, sosem sojowym, winem, kardamonem, cukrem, imbirem i zielem angielskim. Polewamy tym sosem mięso i zagotowujemy. Zmniejszamy płomień i dusimy pod przykryciem ok. 70 minut. Następnie wkładamy pokrojoną na ćwiartki kapustę i dusimy jeszcze 30 minut. Na e minut przed końcem duszenia dodajemy plastry lub kostki ananasa.
Mięso kroimy w plastry, układamy na półmisku, obkładamy pokrojoną w porcje kapustą i ananasem. Sos przecedzamy do rondla. Mąkę mieszamy z dwiema łyżkami zimnej wody. łączymy z sosem i mieszając zagotowujemy. Cęścią sosu polewamy mięso, a pozostały podajemy w sosjerce. Podajemy z ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz