Ryba po chińsku
Składniki:
-50 dag dorsza lub innej ryby morskiej
-biała część pora
-10 dag kiełków soi
-marchew
-łyżeczka mąki ziemniaczanej
-2 łyżki oleju
Marynata:
-4 łyżki jasnego sosu sojowego
-2 łyżki czystej wódki
-2 łyżki sosu paprykowego
-2 łyżki octu z białego wina
-3 łyżki brązowego cukru
Przygotowanie:
Mieszamy wszystkie składniki marynaty.
Opłukane i osuszone filety kroimy w paski szerokości ok. 1 cm. Wkładamy do marynaty, odstawiamy na godzinę. Następnie wyjmujemy i osączamy.
Marchew obieramy i kroimy w słupki. Dokładnie umytego pora kroimy w plasterki. W woku lub na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Wkładamy warzywa, podsmażamy mieszając, rozsuwamy na boki.
Wlewamy drugą łyżkę oleju. Rybę porcjami wkładamy do woka i smażymy. Usmażoną przesuwamy na boki patelni. Na koniec podsmażamy kiełki, po czym wlewamy mąkę rozprowadzoną łyżką wody i marynatą.
Mieszamy delikatnie z rybą i warzywami. Podgrzewamy cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje.
Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko i sezonową surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz